Για την απόφαση του ΣτΕ/το νέο Π.Δ – Κάλεσμα σε επαγρύπνηση και συσπείρωση ενόψει των κενών που θα παρουσιάσουν περιφέρειες εκπαίδευσης και υπουργείο

Συνάδελφοι,

Αυτή την περίοδο κατακλυζόμαστε από δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το καθεστώς των β’ αναθέσεων στα μαθήματά μας, όπως αυτό προέκυψε μετά την ΥΑ Φίλη για τον “ενιαίο” τύπο δημοτικού σχολείου. Σχεδόν ταυτόχρονα το υπουργείο πέρασε σε νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών, όπου ξεκάθαρα δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με όσα προέβλεπε για τα μαθήματα των ειδικοτήτων και την ανάθεσή τους η ΥΑ.

Σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ, εξαρχής είχαμε εκφράσει, τόσο με ανακοινώσεις όσο και με τοποθετήσεις σε συνελεύσεις, αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας ενέργειας. Αφενός θεωρούσαμε –και θεωρούμε– ότι οι νομικίστικες πρακτικές δρουν αντιπαραθετικά στην ανάπτυξη κινητοποιήσεων από τα κάτω και ανεξάρτητα από τη συνδικαλιστική/παραταξιακή γραφειοκρατία της ΔΟΕ και των σωματείων, καθώς δημιουργούν εφησυχασμό και αδράνεια στους συναδέλφους και αφήνουν ανενόχλητους τους ιθύνοντες του υπουργείου και των διευθύνσεων να συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες εις βάρος μας χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο απεργιών και συγκεντρώσεων στα γραφεία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν από εκείνες με τις λιγότερες απεργίες και στάσεις εργασίας. Αφετέρου είναι πραγματικά ατεκμηρίωτη ιστορικά και πρακτικά πεποίθηση ότι οι κρατικοί θεσμοί και τα κρατικά δικαστήρια μπορούν και θέλουν να μας δικαιώσουν και να πάνε κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανώτατα δικαστήρια έβγαλαν αντεργατικές αποφάσεις, οι οποίες δίνουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην καταπιεστική νομοθεσία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η επίσχεση εργασίας (μέσο που έχουμε χρησιμοποιήσει ως αναπληρωτές το 2010) αποτελεί επιθυμία του εργαζόμενου να απολυθεί. Επιπλέον, μία έστω θετική απόφαση του ΣτΕ δεν θα εμπόδιζε πουθενά την κυβέρνηση να περάσει έναν καινούριο νόμο που να την παρακάμπτει (βλέπε απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή και την εκ νέου και ακόμα χειρότερη νομοθέτηση του 3ου Μνημονίου, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στις τουριστικές ζώνες θα πρέπει να εργάζονται επί 32 συνεχόμενες Κυριακές από Μάιο μέχρι Οκτώβριο). Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, και ακόμη χειρότερα, υπήρχε και το σοβαρό ενδεχόμενο να παίξει το ΣτΕ τον πραγματικό του ρόλο ως κρατικός θεσμός και να επικυρώσει την Υ.Α. με μία απόφαση που θα τη νομιμοποιούσε.

Τελικά τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση, που αν και δεν έχει καθαρογραφεί επίσημα, διέρρευσε ωστόσο από τον δικηγόρο, που έχει αναλάβει την υπόθεση; Δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, που ήδη μετρούν από πέρυσι πολλούς απολυμένους αναπληρωτές εξαιτίας ακριβώς των β’ αναθέσεων; Βάζει φρένο ή έστω περιορίζει την εκδίωξη των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση και των διδακτικών μας αντικειμένων από το δημόσιο σχολείο;

Η νομολογία του ΣτΕ στην ουσία επικυρώνει το πνεύμα και το γράμμα της Υ.Α., καθώς οι “δύο αυστηρές προϋποθέσεις” που θέτει σύμφωνα με τις διαρροές, δεν φαίνεται να είναι και πολύ διαφορετικές από όσα προβλέπει η ΥΑ Φίλη:

α) Αναθέσεις μπορούν να γίνουν όταν δεν υπάρχει στη σχολική μονάδα διαθέσιμος ειδικός εκπαιδευτικός, κάτι που ούτως ή άλλως καθοριζόταν και από την ίδια την Υ.Α., δίνοντας τη δυνατότητα σε διευθυντές εκπαίδευσης, υπηρεσιακά συμβούλια και περιφέρεια να μαγειρέψουν τα κενά, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν ελάχιστοι μόνιμοι συνάδελφοι ειδικοτήτων στα σχολεία την περίοδο που διεξάγεται ο εκπαιδευτικός προγραμματισμός και πραγματοποιείται η κατανομή των διδακτικών ωρών.

β) Αναθέσεις μπορεί επίσης να γίνονται όταν “διαπιστώνεται κατά περίπτωση ότι κάθε συγκεκριμένος δάσκαλος έχει επαρκή γνώση, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά αποδεδειγμένα με βάση τις ακαδημαϊκές του σπουδές”.

Στην ουσία και στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, έχουμε αποδοχή της β’ ανάθεσης υπό κάποιες προϋποθέσεις, που φαίνονται όμως να ανοίγουν επικίνδυνα διάπλατα το παράθυρο για να διδάσκουν πλέον οι ΠΕ70 τα μαθήματά μας με βάση την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση/κατάρτιση. Όλοι γνωρίζουμε την επιχειρηματολογία του υπουργείου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ξεκινώντας με τις επιθετικές δηλώσεις Φίλη ότι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στην ουσία δεν έχουν την απαιτούμενη παιδαγωγική κατάρτιση, με συμβούλους του υπουργείου (ακόμα και της ειδικής αγωγής!) να τοποθετούνται ξεκάθαρα στη διάρκεια κινητοποιήσεων μας, λέγοντας ότι τα προγράμματα σπουδών των ΠΤΔΕ νομιμοποιούν γνωστικά απόλυτα τους δασκάλους για τη διδασκαλία των αντικειμένων μας.

Καλούμαστε λοιπόν και πάλι να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η αισθητική/αθλητική/ξενόγλωσση αγωγή απαιτεί ειδική κατάρτιση και δεν μπορεί να την ασκεί εκπαιδευτικός που δεν έχει σχετικές σπουδές. Άλλωστε, είναι τόσο θολή η ερμηνεία του ΣτΕ, που αφήνει το περιθώριο από τη μία στο υπουργείο να ερμηνεύσει ή και να ορίσει κατά το δοκούν την “επαρκή γνώση” ή και να πετάξει το μπαλάκι στον κάθε διευθυντή εκπαίδευσης ή μέλος του ΠΥΣΠΕ να κρίνει την κατάρτιση στα «πεταχτά» για να καλυφθούν όπως-όπως τα λειτουργικά κενά, ή ακόμα χειρότερα στα «μουλωχτά» για να εξυπηρετήσουν πελατειακά τον κάθε ψηφοφόρο. Όταν το υπουργείο δεν δίστασε με την πρόσφατη τροπολογία για της ΕΑΕ να καταργήσει το βασικό πτυχίο, ως μοναδικό κριτήριο κατάταξης στους πίνακες των αναπληρωτών, όταν η φάμπρικα επιμορφωτικών σεμιναρίων ανθεί και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με τη συναίνεση των σχολικών συμβούλων των διδακτικών αντικειμένων των ειδικοτήτων, πώς μπορούμε αλήθεια να εφησυχάζουμε και να νιώθουμε δικαιωμένοι;

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο για εμάς ότι η μάχη για το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν μπορεί να κερδηθεί με την ανάθεση είτε σε κρατικούς μηχανισμούς, είτε σε επικοινωνιακές λογικές. Για τις “αγωνιστικές” παρατάξεις και τα ελεγχόμενα σωματεία που δεν έχουν βγάλει τσιμουδιά για όλα αυτά φυσικά δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο – άλλωστε η «ταξική» ρουτίνα του Μαΐου-Ιουνίου για τις συνδικαλιστικές εκλογές και τη συνέλευση της ΔΟΕ τελείωσε. Πλησιάζει η χρονική περίοδος που οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και το υπουργείο θα καταγράψουν τα κενά και βάσει αυτών θα δρομολογήσουν τις αντίστοιχες προσλήψεις. Αν δεν είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε όσα συνέβησαν πέρυσι, με ολόκληρες περιφέρειες να εμφανίζουν μηδενικά κενά για τις ειδικότητες και πολλούς συναδέλφους να μένουν τελικά άνεργοι, ας μην περιμένουμε να μας δικαιώσει η όποια απόφαση ή όποια ερμηνεία αυτής.

Εμείς από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στις αναθέσεις, αλλά στην ίδια την ύπαρξη της Υ.Α., η οποία ούτως ή άλλως μείωσε τις ώρες μας, και η διάταξη για τις αναθέσεις ήταν ο τρόπος για να διαχειριστεί το υπουργείο κυρίως την κάλυψη των ωρών των μονίμων δασκάλων. Όσο το υπουργείο συνεχίζει ανενόχλητο την αντιεκπαιδευτική του πολιτική, την αδιοριστία, περνώντας όλη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα για τη δημόσια εκπαίδευση, τόσο θα εντείνεται η ελαστική εργασία στο δημόσιο σχολείο και πολλοί από εμάς θα απολυόμαστε ως περιττοί ακόμα και αν έχουμε δουλέψει πέντε ή δέκα χρόνια στο δημόσιο σχολείο.

Αν η απόφαση του ΣτΕ, το προεδρικό διάταγμα και ότι ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα ΠΥΣΠΕ και τους συλλόγους διδασκόντων αποτελούν την απόδειξη για το τι αντίληψη έχει το υπουργείο και η κυβέρνηση για τις τέχνες, την πληροφορική και τη φυσική αγωγή και τη διδασκαλία τους στο δημόσιο σχολείο, τότε τι στάση θα κρατήσουμε εμείς; Θα μπλοκάρουμε τις διαδικασίες στις διευθύνσεις, θα απεργήσουμε, θα κρατήσουμε αγωνιστική στάση στο σχολείο ή θα δεχτούμε τις μαγειρεμένες ώρες που θα μας προσφέρουν οι διευθυντές και τον εξευτελισμό των κόπων μας και των αντικειμένων μας; Καλούμε κάθε συνάδελφο να υπερασπιστεί έμπρακτα το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τα εργασιακά του δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυτοοργάνωσης, που μόνο μέσω της δικής μας συμμετοχής μπορεί να πραγματωθεί και να αποτελέσει ουσιαστικό ανάχωμα απέναντι στα σχέδια του υπουργείου.

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Π.Ε./Δ.Ε.

Αθήνα, Αύγουστος 2017

blog: https://anapleid.espivblogs.net/

email: anapleid@espiv.net

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *