Ενημέρωση για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΕΘ (21/10)

Ενημερωτικό Σημείωμα

Για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΕΘ την 21η Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΕΘ διαμαρτυρία από τους αναπληρωτές ειδικοτήτων Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. με κεντρικό αίτημα την απόσυρση της υπουργικής απόφασης που κατακερματίζει το δημόσιο σχολείο, πλήττοντας τόσο τα δικαιώματα των παιδιών στην πολύπλευρη μόρφωση όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τη 13μελή επιτροπή, που αποτελούσαν εκπαιδευτικοί από διάφορες ειδικότητες, υποδέχθηκαν ο Γ.Γ. κ. Παντής και οι σύμβουλοι κ. Αθανασόπουλος (για την Π.Ε.) και κ. Μποφιλάτος (για τη Δ.Ε.).

Θέσαμε τους προβληματισμούς μας σε σχέση με το σκηνικό χάους που έχει δημιουργηθεί στο δημόσιο σχολείο: για τις αναθέσεις των μαθημάτων μας στους εκπαιδευτικούς ΠΕ 70˙ για το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί μας έμειναν άνεργοι και άλλοι τοποθετήθηκαν πολύ μακριά από τις επιλογές τους, κάποιοι, μάλιστα, σε 4-5 σχολεία, επειδή στα σχολεία των ενδιαφερόντων τους τα μαθήματα είχαν ήδη ανατεθεί˙ για τις περικοπές των ωρών των αντικειμένων μας και την πλήρη κατάργηση της Θ.Α. από την Ε᾽ και ΣΤ᾽ τάξη˙ για τις ελάχιστες προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους˙ για τα κενά που παραμένουν ακάλυπτα, αλλά και για τα πλασματικά κενά που δόθηκαν πανταχόθεν.

Ο κ. Παντής στην εισήγησή του μας ρώτησε εάν πιστεύουμε ότι το πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η Υ.Α. αποτελεί μία συμπαιγνία που έγινε για να ευνοηθεί ο κλάδος των δασκάλων. Ασφαλώς του απαντήσαμε ότι από την απόφαση επλήγησαν και οι δάσκαλοι με τις περικοπές και δικών τους ωρών και με τις υπεραριθμίες που δημιουργήθηκαν και επιμείναμε ότι εμείς, από την πλευρά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τροφοδοτήσουμε το κανιβαλιστικό κλίμα που πυροδότησε η Υ.Α.

Τονίσαμε επανειλημμένα την αδιαφάνεια και τις στρεβλώσεις στην καταγραφή των κενών από τη Διοίκηση. Ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να γίνονται αναθέσεις των μαθημάτων μας πριν καν γίνουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών. Ο κ. Παντής απάντησε πως αυτό ήταν λάθος. Αναφέραμε χαρακτηριστικά παραδείγματα παρατυπιών, με κραυγαλέα τα περιστατικά όπου συνάδελφοι τοποθετούνταν σε σχολεία και, αντί να καλύψουν το πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα, τους ζητούσαν να καλύψουν τις ώρες του ολοήμερου προγράμματος. Ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι εάν συνέβη κάτι τέτοιο είναι παράνομο (να μη «σαρώσει» δηλαδή ο τοποθετημένος εκπαιδευτικός ειδικότητας το πρωινό πρόγραμμα και να σταλεί στο ολοήμερο). Τονίσαμε το οξύμωρο και –βαθιά προσβλητικό– σχήμα να καταλήγουμε να καλύπτουμε εμείς τα υπόλοιπα των αναγκών στα σχολεία και να δίνονται τα μαθήματά μας σε εμάς τους ίδιους ως β’ ανάθεση!

Ο κ. Παντής ισχυρίστηκε πως το υπουργείο ζήτησε τα πραγματικά κενά από τις Διευθύνσεις και τις περιφέρειες και πως δεν μπορεί να ελέγξει εάν αυτά που δόθηκαν ήταν τα πραγματικά ή όχι! Αντιτείναμε ότι η Διοίκηση είχε την ευχέρεια να εκμεταλλευτεί τη «δημιουργική ασάφεια» της υπουργικής απόφασης και να πράξει κατά το δοκούν και ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Αν, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία δεν είχε την πρόθεση να συμπράξει σε αυτό το χάος (που βλέπαμε ότι θα ακολουθήσει και το είχαμε τονίσει και στην τελευταία μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4/9), γιατί δεν εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο ΠΡΙΝ τις προσλήψεις και κώφευσε στις εκκλήσεις μας να δοθούν οδηγίες σε περιφέρειες, Διευθύνσεις και Συλλόγους Διδασκόντων ώστε να μη γίνει ανάληψη των διδακτικών μας αντικειμένων; Δεν πήραμε κάποια απάντηση σε αυτό. (Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το αίτημά μας για διευκρινιστική εγκύκλιο είχε μεταφερθεί στον κ. Κατσαρό στις 4/9 και η απάντηση ήταν αρνητική).

Ο κ. Παντής είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από εδώ και πέρα ένα σύστημα αδιάβλητο στην καταγραφή των κενών. Το my school, όπως μας είπε, ήταν το μόνο που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη διαφάνεια, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε! Εμείς επιμείναμε ότι ο τρόπος για να πάψουν να συντελούνται παρατυπίες και αδικίες είναι ένας: η αποκλειστικότητα της διδασκαλίας των μαθημάτων μας, την οποία και δεν διαπραγματευόμαστε.

Ο κ. Αθανασόπουλος μίλησε για μάχη που δόθηκε ώστε να δουλέψουν τα φυσικά πρόσωπα (σύμφωνα με την έκφρασή του) που δούλευαν και στα ΕΑΕΠ σχολεία. Διαμαρτυρηθήκαμε ότι οι αριθμοί των προσλήψεων δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην καινούρια πραγματικότητα, αφού ο αριθμός των σχολείων στα οποία υποτίθεται πως διαχύθηκαν τα αντικείμενα σχεδόν τριπλασιάστηκε! (Εδώ τονίσαμε ότι διάχυση γίνεται κατ᾽ ουσίαν και όχι κατ᾽ επίφασιν όταν τα σχολεία στελεχώνονται από το αρμόδιο και εξειδικευμένο προσωπικό). Αναφερθήκαμε επίσης στις ειδικότητες που είχαν ισχνές προσλήψεις (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών, Πληροφορικής, Μουσικής, ειδικά στα αστικά κέντρα). Αντέτειναν ότι σε αυτές τις ειδικότητες υπήρξαν πολλοί πλεονάζοντες μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έπρεπε να αξιοποιηθούν και ότι οι μεγαλύτεροι αριθμοί προσλήψεων αναπληρωτών παρουσιάστηκαν στους κλάδους που έχουν πολύ λίγους μόνιμους (π.χ., Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών). «Η δεξαμενή πρόσληψης αναπληρωτών είναι σε πλήρη συνάρτηση με τον αριθμό των μονίμων», μας είπε επακριβώς. Φυσικά απαντήσαμε ότι, και πάλι, εάν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι περικοπές των ωρών και οι β᾽ αναθέσεις των μαθημάτων, δεν θα καθίσταντο άνεργοι αυτήν τη στιγμή συνάδελφοί μας που δούλευαν κάθε χρόνο ούτε θα στερούνταν τα παιδιά ώρες από μαθήματα που υπεραγαπούν.

Μιλώντας για τον «ενιαίο» τύπο σχολείου τονίσαμε πως όχι μόνο δεν καταπολεμά την ανισότητα στην εκπαίδευση αλλά την επιτείνει μορφωτικά και εργασιακά, από τη στιγμή που καταστρατηγείται η Αρχή της Ισότητας και καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας για ίσα δικαιώματα των μαθητών στη μόρφωση πώς θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο όταν σε άλλα σχολεία τα μαθήματα διδάσκονται από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και αλλού όχι; Ο κ. Παντής υποστήριξε πως η β’ ανάθεση δόθηκε ως δικλείδα ασφαλείας (!), ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων με τη μετάβαση στον ενιαίο τύπο και ότι το «ξεδίπλωμα» των αντικειμένων μπορεί να γίνει με καλύτερο τρόπο: να γίνει χρήση, π.χ., της διάταξης (η οποία υπάρχει αλλά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη), κατά την οποία οι συνάδελφοι ΠΕ 70 πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο σε όμορα σχολεία, ενισχυτική κ.λπ., και όταν εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες να γίνει χρήση του δικαιώματος των αναθέσεων. Αντιτείναμε πως όποια διάταξη και να χρησιμοποιηθεί, αν δεν αποσυρθεί η υπουργική απόφαση με τις περικοπές των ωρών και τις αναθέσεις, θα συνεχίσουν να υφίστανται στρεβλώσεις και παρατυπίες, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των μαθημάτων ειδικοτήτων.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία βούληση να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση, αλλά και ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να βληθούν οι κλάδοι μας, γι᾽ αυτό και προχώρησαν στη σύσταση των οργανικών θέσεων των κλάδων που δεν είχαν συσταθεί στην Πρωτοβάθμια. Θεωρούν ότι ο ενιαίος τύπος σχολείου είναι σωστή επιλογή και ότι έχει θετική πρόσληψη από την ελληνική κοινωνία. Στον αντίλογό μας κάναμε αναφορά και στο ολοήμερο, λέγοντας πως με το να μην προσλάβουν δασκάλους για τη στήριξή του και καταργώντας το δάσκαλο του ολοημέρου το μόνο που κατάφεραν ήταν να ενισχύσουν και όχι να ανατρέψουν το καθεστώς της παιδοφύλαξης. Αναφέραμε επίσης τις αντιδράσεις γονιών και μαθητών για την απουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων, αλλά και για τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων μας, ο οποίος υπολείπεται σε επάρκεια και καταλληλότητα.

Στα αιτήματά μας για για μόνιμους διορισμούς και άμεση κάλυψη όλων των κενών με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς δεν πήραμε καμία δέσμευση, πέρα από το ότι θα καταμετρήσουν τα κενά και θα προχωρήσουν σε επόμενες φάσεις προσλήψεων, χωρίς όμως να μας δώσουν αριθμούς. Για το ζήτημα των αναθέσεων, ο κ. Παντής αρκέστηκε σε ένα «ίσως»: ίσως την επόμενη χρονιά να μην ισχύει. Μας προέτρεψε, μάλιστα, να στηρίξουμε το ενιαίο σχολείο και όλα θα πάνε καλά!

Συνάδελφοι, τι λέτε; Θα παραμείνουμε στα «ίσως» και στα ευχολόγια ή θα παλέψουμε για τα δικαιώματα των παιδιών και τα δικά μας; Εμείς πάντως καθόλου δεν επαναπαυθήκαμε τουναντίον είμαστε πιο ανήσυχοι από ποτέ και σας καλούμε να ενισχύσουμε από κοινού τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *